Ned. ruj 24th, 2023

Treća tajna

Tajna snage

Kako harmonizirati svoj život kroz snagu u sebi?

Energija Mangala i usklađivanje s životnom energijom

Tajnom snage vlada energija Mangala (Marsa na Sanskrtu). On je veliki vojskovođa, ratnik koji će umrijeti za druge. On upravlja strašću, seksualnošću i velikim postignućima. Većina njegovih akcija vođena je vatrom. Svijetli poput Surye, ali za razliku od Surye čije je Svjetlo neovisno, Mangalu treba gorivo da bi mogao svijetliti.

Mangal je kozmičko načelo snage, hrabrosti, jasnoće, aktivnosti i ogromne energije.

Što je to osobna snaga i zašto je važna?

Osobna snaga predstavlja našu sposobnost pomoću koje uspijevamo ostvariti željene rezultate na efikasan način. Osobna snaga je sinteza fizičke, psihičke i duhovne snage.

Fizička snaga je snaga tjelesnih mišića; sposobnost čovjeka da svlada veliko opterećenje ili da se tom opterećenju suprotstavi svojim mišićnim kontrakcijama.

Kaže se: “U zdravom tijelu, zdrav duh!”. Tijelo i duh čine jednu cjelinu, nerazdvojni su. Tjelovježba je sastavni dio duhovne prakse, jer bez zdravog i snažnog tijela, nema ni pravog duhovnog napretka.

Naša fizička snaga ima direktan utjecaj na psiho-emocionalno stanje.

Psihička snaga se odnosi na snagu volje i odlučnosti, na izdržljivost živčanog sustava, te na naš prag tolerancije.

Osobna snaga je ključ pomoću kojeg zajedno djeluju teorija i praksa. Ona predstavlja naše stavove provedeno u djelo. Odlučnost i snaga volje ovdje igraju ključnu igru. Naša snaga je energija koju koristimo da bismo sproveli svoje odluke. Da bismo donijeli čvrste odluke moramo imati jasnoću u svojim stavovima.

Mogla bih reći, osobna snaga u svojoj vanjskoj upotrebi je asertivnost. Asertivnost je vještina pomoću koje se uspješno zauzimamo za svoja prava, osiguravajući da se naše mišljenje i osjećaji uzmu u obzir, ali da pri tome ne narušavamo prava drugih. Ovaj dio je iznimno važan. Energija Mangala treba gorivo, stoga moramo u svakom trenutku biti oprezni da to gorivo ne uzimamo na štetu drugih, da ne gazimo preko drugih u ime ostvarivanja svojih ciljeva. Tu na snagu stupa tolerancija i poštivanje tuđih različitosti, kao i uvažavanje tuđih želja, potreba, osjećaja i mišljenja.

Asertivnost uključuje:

 • Jasno izražavanje vlastitog mišljenja i osjećaja;

 • Jasno izražavanje ponašanja koje nas smeta;

 • Jasno izražavanje našeg zahtjeva.

Duhovna snaga je usko povezana sa istinskom hrabrosti i dubokim povjerenjem u Život – vjerom “da će sve biti uredu”.

Još od malih nogu, kroz čitav život, u najtežim trenutcima, obraćam se Stvoritelju/Bogu sa sljedećom molitvom:

Bože daj mi snage da izdržim ono što ne mogu promijeniti,
daj mi hrabrosti da promijenim ono što mogu promijeniti,
i daj mi mudrosti da razlikujem to dvoje!

I uistinu pomaže! Ova jednostavna molitva učinkovito jača duhovnu snagu.

Hrabrost se obično povezuje sa junaštvom, žrtvovanjem i izlaganjem opasnosti da bismo spasili druge ili ostvarili neki svoj cilj. No, istinska hrabrost se očituje u beskompromisnom stajanju iza svojih uvjerenja, posebice ako su ta uvjerenja različita od uvjerenja većine.

Istinska hrabrost je jasno izreći svoje mišljenje kada su svi drugi drugačijeg mišljenja.

Istinska hrabrost je otvoreno izraziti svoje osjećaje, čak i ako oni ostanu neuzvraćeni ili ismijani.

Istinska hrabrost je istrajati u ljubavi, čak i kada su svi protiv nje, ili kada radi nje radimo “budalu od sebe”.

Istinska hrabrost je preuzeti svoj život u svoje ruke sa punom odgovornošću.

Istinska hrabrost je gledati strahu u oči, a ipak mu krenuti u susret!

Istinska hrabrost izvire iz Ljubavi i vjere u Nju…

Strast

Šakti je kozmička strast i kad god osjećate strast prema bilo čemu, vi kroz sebe izražavate Šakti.”

-DEEPAK CHOPRA

Biblija opisuje “Svjetlo” koje izvire iz Boga da bi stvorilo svijet – to je Šakti, stvaralačka energija! Ona je skrivena moć koja u materiju unosi život. To je božanska iskra, tok božje ljubavi. Ona je prisutna u svakoj situaciji koja pobuđuje stvaranje, zanimanje, uzbuđenje i privlačnost – ne samo u seksu, iako je u seksu najizraženija. Cijeli Svemir je satkan od erotske ljubavi – svaka rasplesana molekula pokreće se u čežnji za nevidljivim ljubavnikom. Mnogi Šaktini oblici su seksualni. Nadahnuta Šivinom strasti Šakti izvodi svoj kozmički ples stvaranja i stapanja.

No, Šakti nije samo strast za nečim (seksom, poslom, hobijem), ona je strast za životom samim. Ona je naša srž i život sam. Mi smo strast, cijelo naše biće prožeto je Njom.

Tu strast najjače osjećamo u stapanju sa božanskim, a stapanje sa božanskim najintenzivnije se osjeća kroz seksualni čin – kroz orgazam. Orgazam je jedan od najsnažnijih doživljaja, on predstavlja vrhunac i pokretačku silu.

Strast je kozmička sila, koja u sebi nosi elemente nepoznatog i budi u nama impulsivne i emocionalne reakcije, koje su van dometa naše kontrole. Ona nadrasta sve zakone logike. To je energija koja upravlja svim ljubavnicima. Ako ta strast ostane na površnoj, ”zemaljskoj”, razini, prije ili kasnije sagorjet će nas. No, ako ju usmjerimo na božansku razinu, i tjelesni orgazam uzdignemo do kozmičkog, ako strast iz naših spolnih organa transformiramo u strast srca, tada postajemo trajno ispunjeni blaženstvom (Anandom)…

Šiva je tišina. Šakti je snaga.
Šiva je stvaralaštvo. Šakti je stvaranje.
Šiva je ljubav. Šakti je voljenje.

-DEEPAK CHOPRA

Seksualna energija – životna energija

Seksualna energija, kao najveća pokretačka sila, oduvijek je bila glavna preokupacija mnogih filozofa, psihologa, umjetnika, stvaratelja, baš kao i svih ostalih ljudi željnih uživanja u seksu.

Izražavanje seksualnosti je neizbježan rezultat izražavanja privlačenja i ritmičkog toka energije koja pokreće naš život. Ta snažna energija može biti izvor kreativnosti, nadahnuća i velikog zadovoljstva, ali i izvor duboke patnje i destruktivne strasti koja može čovjeka dovesti do ”zamračenja uma” i djelovanja u smjeru suprotnom od ljubavi.

Zašto je tome tako? I što je to ustvari seksualna energija?

Na istoku seksualnu energiju nazivaju Tsing. Ona nastaje kada se u blizini nađu dvije ili više osoba (suprotnog ili istog spola).

Postoje 3 razine Tsinga, a svaka sljedeća razina je jača od prethodne:

 1. Prva razina Tsinga pojavljuje se kad dvije (ili više) osoba stupe u kontakt – u kojem nema tjelesnog dodira. To je onaj osjećaj “prepoznavanja”, kada vam se čini da su vam se noge odsjekle u trenutku kada ste ugledali voljenu/željenu/dugo očekivanu osobu ili čuli njezin glas, i kada želite odmah, istog trena, pohitati k ljubljenoj osobi, ali se od treme ne možete ni pomaknuti.

 2. Druga razina uspostavlja se dodirom, zagrljajem ili poljupcem. U pitanju je stanje kada već “gorite od želje”. Divan, nepodnošljiv osjećaj, od kojeg vam se čini da bi mogli “eksplodirati”, a na mjestu dodira osjećate predivnu titrajuću energiju i toplinu, koja izaziva žmarce po cijelom tijelu, a skoncentrirana je duboko u seksualnoj čakri.

 3. Treća razina se budi prilikom spolnog čina, kada se partneri obgrle. U ovom stanju titranje i žarenje je više nego snažno. Neopisivo je. Nezasitna potreba za što dubljim prodiranjem i neutaživa glad za sjedinjenjem.

 4. I u konačnici prekoračenje sve 3 razine, pri kojem nestaje glasa, slike, vizije, u kojem se momentalno brišu barijere prostora i vremena… Nestaju sve ograde, maske, uloge. Doživljava se samo jedinstvo sa svime, a Ljubav teče u svim pravcima i obasjava sve čega se dotakne.

 5. Nakon vibrirajućeg vrhunca te neizmjerne radosti, prijašnja ličnost se prazni. Nestaje sve prikupljene napetosti i doživljavaju se mir i spokojstvo koji se ničim ne mogu narušiti. Ogoljeni smo do srži na najmanji djelić bića…

Upravo zbog ove prirodne vrlo moćne magnetičnosti, mnoga društva i religije strogo reguliraju ponašanje muškaraca i žena. Nisam pobornik reguliranja ponašanja, jer se pri tome gubi spontanost, podložnost manipulaciji je velika, a ono što je najgore – na takav način potiče se ljude da potiskuju svoje želje i samonegiraju se. No, sa druge strane ako nismo dovoljno zreli i ako svjesno ne ulazimo u seksualni odnos, onda taj odnos, prije ili kasnije, postaje izvorom patnje i frustracije. Zbog toga samoregulacija svojeg ponašanja je naš aktivni izbor da nešto činimo ili ne činimo, a temelji se na našoj odluci o tome tko mi uistinu jesmo.

Seksualna energija je prije svega stvaralačka energija. Kada je usmjerena nadolje ona stvara djecu, a kada se preusmjeri nagore doživljavamo preobražaj.

U astralnom tijelu čovjeka nalaze se energetski centri (čakre), bez kojih tijelo ne bi postojalo, budući da oni održavaju funkciju života.

Na prvoj čakri, smještenoj na dnu kralježnice, nalazi se ovojnica u obliku sklupčane zmije smotane 3 i pol puta, znane pod imenom Kundalini. Iz tog mjesta dižu se 3 najvažnija energetska kanala: središnji kanal pod imenom Sušumna i dva koja se naizmjenično obavijaju oko Sušumne, pod imenima Ida i Pingala. Oni prolaze kralježnicom do središta glave i provode Kundalini energiju.

Probuđena Kundalini penje se uz kičmu i energetskim centrima donosi život i zdravlje. Kada stigne do tjemena, krunske čakre, sjedinjuje se sa Šivom (čistom svijesti).

Kundalini se budi kroz intenzivne molitve, duboku meditaciju, yoga tehnike i/ili tantrički odnos. U tantričkom seksu Kundalini se koristi kao ”sredstvo” za doživljavanje viših stanja svijesti. No, manipulacije sa Kundalini energijom su vrlo opasne. Osoba prije nego što ”se počne baviti buđenjem” ove energije treba imati dobru osnovu u meditaciji, kontroli osjetila i treba razriješiti svoje potisnute emocionalne blokade.

Iako postoje tehnike za buđenje Kundalini energije, najbolje je kada se ona sama spontano probudi, bez manipulacije…, jer u protivnom može izazvati tjelesne i mentalne poremećaje ukoliko cijeli duh/tijelo sustav nije pripremljen za nju.

Zato, dobro se pripremite za ples sa Kundalini, jer ples sa njom je poput flamenka – vrlo strastven i prodire do same srži!

Ona, poput drugih zmija, ima ogromnu moć, pa dobro razmislite imate li hrabrosti pogledati joj u oči?

Izazov treće tajne – koliko si usklađena/an sa svojom osobnom energijom?

Daj si vremena i odgovori na sljedeća pitanja u miru.

Ovo nije klasični test, već pitanja za razmišljanje. Ako sa lakoćom možeš iskreno odgovoriti na sva pitanja znači da si poprilično usklađen sa energijom Mangala.

Odgovori na ova pitanja ujedno su i naputci za usklađivanje.

 1. Osjećaš li ponekad ljutnju i bijes? Na koji način ih izražavaš?

 2. Osjećaš li se snažno? Ako da, na koji način koristiš svoju snagu?

 3. Osjećaš li se slabo i bez energije? Ako da, što misliš zašto je tome tako? Što te sprečava ili što ti manjka da bi bio/bila jak/a?

 4. Koristiš li svoju energiju promišljeno ili prema potrebi kako ti u nekom trenutku dođe?

 5. Smatraš li se strastvenom osobom?

 6. Kakav je tvoj odnos prema strasti, i zašto?

 7. Imaš li potrebu boriti se u životu? Smatraš li se borcem? Ako da, koje su to stvari i vrijednosni za koje se boriš?

 8. Rješavaš li sukobe mirnim putem ili konfliktom?

 9. Voliš li tjelovježbu, fizičku aktivnost? Ako da i ako ne, zašto?

 10. Voliš li sport?

 11. Da li si kada doživjela/o iskustvo “penjanja Kundalini energije”?

 12. Kakav je tvoj stav prema seksu?

 13. Smatraš li se hrabrom osobom? Što za tebe znači istinska hrabrost?

 14. Možeš li otvoreno i iskreno biti to što jesi, bez da moraš glumiti pred drugima? Možeš li otvoreno i iskreno javno pokazivati i zastupati svoja najdublja uvjerenja?

Koraci za usklađivanje sa energijom Mangala:

Ovdje su navedene najosnovnije pozitivne i negativne značajke kozmičkog načela, zatim dan u kojem najjače možemo djelovati na to načelo, boje koje smiruju ili jačaju, baš kao i mirisi i dragi kamen, te yantre i zvuk za harmoniziranje.>

Yantra je vizualni oblik, koji u sebi sadrži energiju određenog kozmičkog načela, i ima harmonizirajući utjecaj na njega.

Zvuk, odnosno Bija mantra ili korijenski zvuk kozmičkog načela, također ima harmonizirajući učinak na kozmičko načelo. Bija mantra nema nikakvo značenje, važna je vibracija zvuka koje proizvodi. Ona se izgovara na način da duboko udahnemo, kratko izgovorimo zvuk, sa tim da polako izdišući izgovaramo posljednji vibrirajući glas MMMMMMM. Najbolje je ponoviti 27 puta.

Kada želimo ublažiti ili pojačati efekte kozmičkog načela, najefikasnije je da gledamo u Yantru dok izgovaramo zvuk.

MANGAL

Pozitivne značajke Hrabrost, snagu, usmjerenost, točnost, preciznost, logiku, veliku energiju i impuls za pozitivnom akcijom.
Negativne značajke Agresivnost, svadljivost, nasilnost, grubost, osvetoljubivost, bijes, destruktivnost, nametljivost, kukavičluk i nepouzdanost.
Dijelovi tijela na koji utječe Mišići, koštana srž, probavna vatra, žuč, crijeva i nos.
Bolesti Sve akutne bolesti, visoke temperature, povrede, nezgode, operacije, trovanja, upale, čirevi, žučni napadi, herpes, spolne bolesti i visok tlak.
Dan u tjednu Utorak
Boja za jačanje Jarko crvena
Boja za smirivanje plava, zelena, bijela
Miris – eterično ulje Mošus, timijan
Zvuk AM
Drago kamenje Crveni koralji
Yantra

Bhairavi Yantra

Mangal Yantra