Sri. lip 7th, 2023

Šesta tajna

Tajna Ljubavi

Kako harmonizirati svoj život kroz istinsku Ljubav?

Energija Šukre i usklađivanje s Ljubavi

Tajnom Ljubavi vlada Šukra (Venera na Sanskrtu). Ona je utjelovljenje ženske seksualne energije. Kao kozmičko načelo predstavlja Ljubav, Anandu (božansko uživanje), ljepotu, sklad (harmoniju), obilje i sreću. Venera je prva jutarnja zvijezda – predstavlja prvu iskru Svjetla. Ona budi u nama težnju za istinom, čistoćom i znanjem.

Muškarcima, Šukra predstavlja životnu partnericu.

Što to znači voljeti i biti voljen/a?

Gotovo sva velika duhovna učenja govore da postoje dva temeljna stanja svijesti, iz kojih proizlaze sva osjećanja (pozitivna i negativna), a to su: ljubav i strah.

Ljubav je nemoguće definirati i smjestiti u neki kalup, jer njezini izrazi su bezbrojni. Radi lakšeg poimanja, iako se ona ne može umom shvatiti, mogla bih reći da je ljubav stanje svijesti. Ona nije osjećaj, emocija, niti sam proces voljenja. Ljubav jednostavno Jeste. Neovisna je o drugim bićima i njihovim postupcima. Mi smo prožeti sa Njom, mi jesmo Ljubav – i to ona sa velim Lj.

Nezrela ljubav slijedi načelo: “Volim jer sam voljena”.
Zrela ljubav slijedi načelo: “Voljena sam jer volim”.
Nezrela ljubav kaže: “Volim te jer si mi potrebna.”
Zrela ljubav kaže: “Potrebna si mi, jer te volim

-ERICH FROMM

Da bi čovjek bio sposoban bezuvjetno dijeliti (davati) ljubav, mora prvo naučiti voljeti sebe. Ako ne volimo sebe, ako smatramo da nismo vrijedni ljubavi, nećemo znati kako voljeti druge i nećemo biti sposobni primati ljubav.

Havajci smatraju da je važno voljeti sebe, naučiti se razumijevanju i prihvaćanju, te da se nakon toga pojavljuje davanje, sa kojim se ljubav spontano poziva u život.

Razumijevanje nam je potrebno da bi mogli nadvladati strah od nepoznatog, koji prethodi prihvaćanju. Prihvaćanje nikako nije ravnodušnost (pasivnost), već otvaranje vrata naših srca i pozivanje ljubavi unutra. Kada jednom ljubav uđe, bezuvjetno davanje sebe stupa na snagu i život postaje blagoslov…

Jedino čega se nikada ne možemo zasititi, ni u primanju ni u davanju, jest ljubav.

-HENRY MILLER

Mir i sreću u ljubavi pronalazimo kada se oslobodimo uvjeta koje postavljamo ljubavi koju gajimo jedni za druge. Nerijetko onima koje volimo postavljamo najteže uvijete. Mnogi od nas žele bezuvjetnu ljubav, koja će postojati zbog toga što mi jesmo, a ne zbog toga što činimo ili ne činimo, ne zbog toga što dajemo ili što posjedujemo.

Svi želimo biti voljeni, samo mnogi ne shvaćaju da je tajna u davanju. Kada dajemo ispunjeni smo, sretni smo i ništa nam ne treba. Ako mjerimo ljubav koju smo primili, nikad se nećemo osjećati voljeno, umjesto toga osjećamo se zakinuto. To je stoga što čin mjerenja nije čin ljubavi. Kada se osjećamo nevoljeno, to nije zato što ne primamo ljubav, već zato što ju uskraćujemo.

Uvjeti koje postavljamo u ljubavi dolaze zbog straha od napuštenosti, neželjenosti i usamljenosti. Ti uvjeti postaju utezi, koji otežavaju odnose sa voljenim osobama. No, kada jednom ispunimo svoje srce svjetlom ljubavi, mrak straha zauvijek biva odnesen…

Još jedna od velikih prepreka u ljubavi su naše predodžbe o ljubavi. ”Ako se osoba ne uklapa u moju predodžbu, to znači da me ne voli.” Ako očekujemo ljubav na određeni način, možemo ju čekati cijeli život i nikada ne dočekati. Ljubav se obično pojavljuje u oblicima koje najmanje očekujemo. Pitanje koje si trebaš postaviti: -”Koliko si spremna/an prihvatiti ljubav onakvom kakva ti dođe, bez potrebe da ju mijenjaš ili ukalupljuješ prema svojim potrebama i željama?

Ljubavno postupanje

Za havajce Ljubav je najvažnija i ona prožima sve aspekte njihova života. Čak i njihov pozdrav “Aloha” u prijevodu znači “ljubav”, iako postoji i dublje značenje same riječi:

A: ala – svjetlost

L: lokahi, – jedinstvo

O: oiaio, – istina

H: ha aha a, – skromnost

A: Aahonui, – strpljiva ustrajnost

Za njih Aloha označava mnogo više od uljudnog pozdrava; podrazumijeva ljubav i naklonost, pozitivan stav prema životu, prijateljski stav prema svim ljudima, veseo i vedar pristup prema svim stvarima i životnim situacijama, te blagoslov ljubavi u svemu što je i u svemu što se čini. Kao sam pozdrav znači, “radosno (oha) pružanje (alo) životne energije (ha) u sadašnjosti (alo)” i “budi blagoslovljen ljubavlju”. Za njih voljeti znači razvijati sreću, a blagoslovljivanje Ljubavlju smatraju važnim sastojkom uspjeha u svim vidovima života.

Prema drevnom havajskom vjerovanju smatra se da kada čovjek nije u stanju ljubavi, ispada iz ravnoteže i blokirana mu je životna energija, koju nazivaju ”Mana”. Prema njihovoj ”Huna” filozofiji nakupine te negativne energije (blokade) koncentrirane su u zglobovima i stoga su havajski vračevi osmislili posebnu ”Lomi-lomi” ljubavnu masažu, koja eliminira negativnu energiju i opušta tijelo. Lomi-lomi u prijevodu znači ”ruke koje vole”. Lomi-lomi maserke i maseri moraju biti u čistom stanju Ljubavi dok izvode masažu. Izvedba ove posebne masaže Ljubavi, osim spretnog umijeća masiranja, zahtjeva još neke vještine. Maserka/maser moraju imati razvijenu intuiciju pomoću koje osluškuju reakcije tijela i duha, prema čemu određuju ritam masiranja i ritam disanja, te povezuju srce, ruke i dušu sa ”Izvorom života”. U nekim fazama pjevuše određene zvukove, uz iscjeljujuću glazbu, te izvode hula ples, koji sadrži u sebi iscjeljujuće pokrete. Cilj ove masaže jest vratiti čovjeka u njegovo prirodno stanje – stanje ljubavi.

Havajci vjeruju da ljubav dolazi samo ako je pozvana, stoga je pozivaju u svoj život na sve moguće načine: kroz pozdrav, blagoslov, ples, masažu…, kroz sve svoje svakodnevne akcije. Za njih je ljubav aktivno (nikako pasivno!) stanje koje ne dolazi samo od sebe ukoliko osoba ne postupa ljubavno. Ljubavno postupanje znači nesebično postupanje zbog ljubavi same, a ne zbog očekivanja nečeg zauzvrat. Oni kažu: “Kada imate srce puno istinske ljubavi, nećete osjećati da vam nedostaju drugi koji vole. Oni će biti privučeni vama kao pčele najljepšem cvijetu.” Smatraju da je ljubav bezgranična i dostupna svakome.

“He punawai kahe wale ke aloha” – “Ljubav je izvor koji slobodno teče”

Izazov šeste tajne – koliko živiš u Ljubavi?

Daj si vremena i odgovori na sljedeća pitanja u miru.

Ovo nije klasični test, već pitanja za razmišljanje. Ako sa lakoćom možeš iskreno odgovoriti na sva pitanja znači da si poprilično usklađen sa energijom Šukre.

Odgovori na ova pitanja ujedno su i naputci za usklađivanje.

 1. Smatraš li da je ljubomora mjerilo ljubavi?
 2. Misliš li da je savršeni ljubavni odnos taj u kojem ti netko ispunjava sve tvoje potrebe i želje?
 3. Kada imaš potrebu nekoga uvjetovati?
 4. Voliš li sebe?
 5. Misliš li da je sebično voljeti sebe?
 6. Poznaješ li osjećaj bezuvjetne ljubavi? Smatraš li da je ona moguća?
 7. Smatraš li se sposobnom/im voljeti bezuvjetno?
 8. Što očekuješ od svoje/ga partnerice/a?
 9. Znaš li razliku između ljubavi i potrebe? Jesi li sigurna/an da ju znaš?
 10. Da li tvoj/a partner/ica mora imati određene osobine i ponašanje da bi mogla/o biti zaljubljen/n u njega/nju?
 11. Što za tebe znači voljeti?
 12. Što si spremna/an učiniti za svoju ljubav?
 13. Koje mjesto zauzima ljubav u tvojem životu?

Koraci za usklađivanje sa energijom Šukre:

Ovdje su navedene najosnovnije pozitivne i negativne značajke kozmičkog načela, zatim dan u kojem najjače možemo djelovati na to načelo, boje koje smiruju ili jačaju, baš kao i mirisi i dragi kamen, te yantre i zvuk za harmoniziranje.

Yantra je vizualni oblik, koji u sebi sadrži energiju određenog kozmičkog načela, i ima harmonizirajući utjecaj na njega.

Zvuk, odnosno Bija mantra ili korijenski zvuk kozmičkog načela, također ima harmonizirajući učinak na kozmičko načelo. Bija mantra nema nikakvo značenje, važna je vibracija zvuka koje proizvodi. Ona se izgovara na način da duboko udahnemo, kratko izgovorimo zvuk, sa tim da polako izdišući izgovaramo posljednji vibrirajući glas MMMMMMM. Najbolje je ponoviti 27 puta.

Kada želimo ublažiti ili pojačati efekte kozmičkog načela, najefikasnije je da gledamo u Yantru dok izgovaramo zvuk.

ŠUKRA

Pozitivne značajke Ljubav, blaženstvo, sreća, radost, obilje, bogatstvo, osjećaj za ljepotu i sklad, težnja ka Istini, Znanju i Svjetlu, sposobnost uživanja u glazbi, pjesmi, poeziji, plesu i umjetnosti.
Negativne značajke Pretjerana seksualnost, niska seksualnost, rastrošnost, vezanost za površinsku ljepotu, vezanosti za osjetilna uživanja, isprazno življenje puno ispraznih zabava.
Dijelovi tijela na koji utječe Spolni i reproduktivni organi, jajnici i sperma, bubrezi.
Bolesti Neplodnost, impotencija, bolne i neredovite menstruacije, pobačaji, cistitis, slabost bubrega, ciste na grudima i jajnicima, nedostatak vlage u koži, problemi u ljubavnim odnosima i seksu, nedostatak kreativnosti.
Dan u tjednu Petak
Boja za jačanje Bijela, šarena, svijetlo ružičasta (ružičasta boja je boja ljubavi)
Boja za smirivanje Nježne pastelne boje
Miris Ruža, jasmin, šafran
Zvuk ŠUM
Drago kamenje Dijamant
Yantra

Lakshmi Yantra

Šukra