Ned. ruj 24th, 2023

Porečke vjeverice

Porečke vjeverice su naši šumski ljubimci i dragi krznati prijatelji, s kojima se svakodnevno družimo i o kojima brinemo, podijeljeni su se u 5 bandi (na 5 teritorija u Laguni Galijot i Bellevue, u Poreču).

Ima ih nešto više od 50-ak, iako im se broj stalno mijenja.

1.  BANDA KOD RESTORANA

KOKI BALBOA – kralj Vjeveršume, alfa vjeverac, crvenkasto smeđe boje. Vođa bande kod restorana. Umiljato stvorenje. „Lud kao puška“ – trči za turistima i moli za hranu. Razigrani cirkusant i zabavljač.

Upoznali smo ga u Rujnu 2019. godine kao odraslog vjeverca. Nestao je 21.09.2022. Pružio nam je 3 godine veselja i radosti, za što smo mu zahvalni. Obožavao je jesti bademe, kikirikije, pinjole i jabuke. Imao je najljepši rep od svih vjeverica.

On i Maji su prve vjeverice koje su nam prišle i s kojima smo se počeli družiti. Naši prvi šumski prijatelji.

Nadimak Balboa dobio je jer se stalno tukao sa drugim vjevericama braneći svoj teritorij, a nekoliko puta je stradao i zadobio ozlijede od vrane i drugih životinja.

VJEKA – Kokijeva ljubav i životna partnerica. Umiljata, nježna i plaha vjeverica sjajno crne boje. Imali su puno dječice skupa. Od kada je Koki nestao, promijenila je karakter i postala „opasna“ – tjera sve druge vjeverice i vjerno čuva njezin i Kokijev teritorij.

Dosta mjeseci je prošlo nakon Kokijevog nestanka, ona još uvijek nije pronašla drugog vjeverca za partnera. Još uvijek tuguje… i živi usamljeničkim životom.

MAYA – je Vjekina sestra. Uvijek su bile skupa. Prelijepa „vjeverica manekenka“ koja se voljela naslikavati. Uvijek je pozirala. Rado bi nam dolazila u krilo jesti. Sjajno crne boje. Kada je bila mala, zvali smo ju Plašljivko, jer su joj trebali mjeseci da nam priđe na bliže od metar. Nestala je sredinom ljeta 2022.

TRI PRASIĆKA – preslatke tri vjeverice, koje su bile flekave kao bebe, pa smo ih nazvali tri prasička. Kasnije su postali prelijepi tamnosmeđe – crni vjeverci. Dolazili su nam po hranu iz ruke.

Nestali su sredinom ljeta 2022.

SIVKO RESTORANKO – preslatki tamno sivo-smeđi vjeverac kojeg često možete pronaći na zidiću kod restorana. Hrabro vjeverac, koji napada vrane, galebove i golubice. Neda se otjerati, već brani svoj teritorij i hranu. Većina vjeverica pobjegne od vrana i galebova, on ne! Dobio je nadimak “Restoranko” jer se uvijek mota oko restorana.

KOKI JUNIOR – Kokijev potomak sa kojim smo se lijepo družili. Crvenkasto-smeđe boje, poput tate. Nestao sredinom ljeta 2022.

KOKICA – posljednja Kokijeva kćer. Isti tata izgledom i ponašanjem. Njegova slika i prilika. Ostala je uz mamu kod restorana, nakon što je Koki nestao.

Svaki dan nas uveseljava, poput svog tate…

MIMI – prelijepa tamnosmeđe-crna Shynina kćer, sjajne i guste dlake sa kitnjastim repom. Nestala je početkom listopada 2022.

MINI KOKOLINA – preslatka Kokijeva kćer, u potpunosti nalik na tatu. Živjela je oko 2 i pol mjeseca, jer ju je usmrtio pas.

2. BANDA KOD ODBOJKAŠKOG IGRALIŠTA

MAJI – lutak! Naš najstariji i najvjerniji šumski prijatelj. Pravi frajer i ljepotan crvenkastosmeđe boje. Postao je alfa vjeverac od kada nema Kokija. On i Koki bili su najbolji prijatelji, uvijek skupa, iako su se povremeno znali i potući. Vođa bande kod odbojkaškog igrališta.

SHINY – ljubav i životna partnerica od Majog. Dobila je ime po prelijepoj sjajnoj dlaci tamnosmeđe boje. Prava je mazljivica. Ali je i veliki borac, hrabra i vješto tjera druge vjeverice sa svog teritorija. Nakon Kokija, ona je prva vjeverica koja se počela penjati po nama i dolaziti nam u krilo. Kada je bila manja, zvali smo ju Ljutko, jer je stalno nešto protestirala, ljutila se i dizala uzbune.

BELLA – prelijepa tamnosmeđa vjeverica sjajne dlake. Prava ljepotica, kao što joj ime kaže. Rado nam je jela iz krila i ruke. Zadnji put smo je vidjeli krajem ljeta 2022.

Sivko Mazljivljo

SIVKO MAZLJIVKO – ljubav mala vjeveričja. Tamno sivo-smeđi vjeverac koji se obožava maziti i penjati po nama te jesti dok nam sjedi na dlanu ili ramenu. Voli da ga češkamo i masiramo. Provodi vrijeme između odbojkaškog i restorana, a ponekad nestane na nekoliko mjeseci, pa se vrati. Sin je Shiny i Majog.  

MRVICA – FIĆO – Kokijeva sestra. Umiljata crvenkastosmeđa vjeverica, koja se rado penjala po nama i jela sjedeći nam na krilu. Dok je bila bolesna zvali smo ju Bubi. Zadnji put smo je vidjeli sredinom ljeta 2022.

MAJI MAJI – preslatki crvenkastosmeđi vjeverac, sin Majog. Isto tata po ponašanju i izgledu. Preselio se na neki drugi teritorij, ali svakih par mjeseci dođe nas obići i pozdraviti.

ALVIN – vrlo poseban, razigran i uvijek veseo vjeverac, tamnosmeđe, gotovo crne boje. Boravi na teritoriju između odbojkaškog i klupe, a u zadnje vrijeme se pojavljuje kod kružnog toka.

BEBAC SLATKIŠ – slatka beba vjeverica crvenkastosmeđe boje, dijete Shiny i Majog. Vrlo druželjubiva. Vidjeli smo ju zadnji put u prosincu 2021.

KAPUTIĆ – beba vjeverica, bogatog krzna tamno smeđe boje i prelijepog, kitnjastog repa. Djeluje kao da na sebi ima prekrasan kaputić. Dijete Belle. Vidjeli smo ju zadnji put listopadu 2022.

3. BANDA KOD KLUPE

BLACKIE – šefica. „Strah i trepet“ za sve oko sebe. Vrlo posebna crna vjeverica. Malo je krupnija u odnosu na ostale vjeverice, jer je druge sorte, Sciurus meridionalis ili kalabrijska crna vjeverica, vrste autohtone za Kalabriju i Bazilikatu na jugu Italije.

Ne znamo kako je dospjela na Galijot; pretpostavljamo da ju je netko od gostiju donio.

Bliska je s nama, hoće se i maziti. Obožava jesti pinjole i sjemenke suncokreta.

Skupa sa Majim, najstarija je vjeverica trenutno. Ima puno potomaka iza sebe, prelijepih crnih vjeverica. Mama je Zubić Vili, Sivku Agresivku, Nami Nimi, i mnogim drugim vjevericma i vjevercima. Životni partner joj je Ginger – često provode vrijeme skupa, iako se povremeno i potuku, jer su oboje alfe!

GINGER (TATA) – aristokrat među našim vjevericama. Također ne znamo od kuda se pojavio, jer boje je poput vjeverica koje žive na sjeveru Europe i Rusiji. Pretpostavljamo da je i njega, ili njegovog pretka, netko od gostiju donio sa dalekog sjevera.

Ljeti ima krzno prelijepe narančasto-bijele boje, dok zimi krzno promijeni boju u svijetlo sivu sa elementima narančastog. Trebalo mu je sedam mjeseci da nam ukaže povjerenje i počne se družiti sa nama. Punih sedam mjeseci nas je promatrao sa vrhova pinija, dok se nije odlučio spustiti i uzeti jedan kikiriki.

Ponašanjem se poprilično razlikuje od ostalih vjeverica, baš kao i njegovi potomci. Vrlo je oprezan, teško ukazuje povjerenje. Ima vrlo graciozne kretnje i aristokratsko držanje.

On i Blackie su zanimljivi par, jer se oboje razlikuju od ostalih vjeverica tipičnih za naše krajeve.

RICHI – je umjetnička duša. Djeluje pomalo smotano, ima specifične usporene kretnje ponekad, ali kada je potrebno vrlo je brz. Umiljato stvorenje, uvijek spreman za druženje. Kada je bio mala beba pokušavao je orah „zakopati“ u beton. Vrlo rado nam sjedi u krilu dok jede. Jednom zgodom dok je bio još mali, kada su nam prilazili turisti da ga slikaju kako jede u krilu, okrenuo se prema njima i počeo glasati zvukom uzbune, tj. „vikati na njih“ pokušavajući nas tako „obraniti“ od njih. Bilo je vrlo komično, pa smo ga tada prozvali Richard Lavljeg Srca i tako je ostao Richi.

U međuvremenu je izrastao u prelijepog vjeverca, koji je u Nami Nimi pronašao svoju životnu partnericu. Crvenkasto-smeđe je boje, poput mame Gricke i tate Majog.

KOKOLINA – Kokijeva kćer, ponašanja i izgleda poput tate. Prelijepa, nježna i draga vjeverica crvenkasto smeđe boje. Rado se penje po nama i jede nam u krilu. Ponekad nam uđe u torbu ili ruksak u potrazi za kojom poslasticom.

Od rođenja ima problem sa kroničnom upalom desnog oka. Svakih par mjeseci joj se upali i zagnoji kesica ispod oka, pa ju često moramo liječiti, što nije uvijek lako, jer vjeverice sa glavom zakopavaju hranu, tako da na oko stalno dolazi zemlja.

Životni partner joj je Sivko Flekica.

KOKOLINIĆI – Kokolinima braća. Bili su prelijepi mali vjeverci, crvenkasto smeđe boje. Bili su s nama oko godinu dana, i tada su nestali. Jako su voljeli jesti, a za našu pažnju znali su se potući, npr. tko će prvi sjediti u krilu.

SIVKO AGRESIVKO – mazljivi i jako pitomi, drago vjeverac, tamnosmeđe, gotovo crne boje. Sin je Blackie. Dobio je ime „Agresivko“, jer se ponašao vrlo specifično – npr. uhvatio bi me za ruku i ne bi je puštao, ili ne bi se nježno popeo na mene, već bi skočio; ponekad je znao i sa stabla, sa veće udaljenosti, skočiti na mene.

Volio je slušati kada mu se pjeva. Uvijek je solirao. Bio je uistinu poseban. Zadnji put smo ga vidjeli 15.07.2022.

SIVKO FLEKICA – sin Belle. Dragi tamno smeđi vjeverac. Voli sjediti na klupi pokraj nas i jesti. Poseban je po tome, jer na njušci ima jednu bijelu flekicu, po čemu je i dobio ime.

Provodi vrijeme sa Kokolinom.

ZUBIĆ VILA – ZUBI – ne preboljena naša mala ljubav.  Predraga mala vjeverica tamno smeđe, gotovo crne boje. Rodila se 16.05.2022. skupa sa još četvoro braće i sestara. Mama im je Blackie. Nažalost, za razliku od braće i sestara, Zubi je rođena sa deformacijom – zub joj je rastao u krivo, zbog čega se nije trošio i izrastao je prevelik. Vjevericama zubi rastu kao nama nokti i ako izrastu previše, to ih na kraju dovede do smrti.

Unatoč jakim bolovima i mukama što nije bila sposobna samostalno jesti bez nas, bila je veliki borac – borila se za svaki zalogaj i za život. Koliko god da se mučila, uvijek je bila vesela i draga.

Dali smo sve od sebe da dragoj maloj Vili olakšamo život i pomognemo joj; vodili smo je i veterinaru u dva navrata, ali nažalost upala koja se stvorila u ustima i njezinom ždrijelu, bila je prejaka i draga Zubić Vila nas je napustila 19.01.2023. Sahranili smo ju pokraj njezine tri sestrice, i nadamo se da sada veselo trčkara i jede lješnjake na nekom ljepšem mjestu.

RUBY – Zubina vršnjakinja i najbolja prijateljica, kćer Belle. Kada je Zubi uginula, Ruby nas je pratila i nepomično stajala s nama i gledala u Zubi, pola sata dok smo se opraštali od nje. Nije ju zanimala hrana, ni ništa, samo je nepomično promatrala Zubi. Iako nam dođe vrlo blizu, nikad još nije uzela hranu iz ruke, niti bila preblizu. Dan nakon Zubine sahrane, došla ja skroz do nas i njuškala nas punih 15 minuta – osjećala je na nama Zubin miris. To ni jedna vjeverica nikada nije napravila. Često puta ju znamo sresti u blizini Zubina grobića. Vrlo je posebna po ponašanju  i po boji. Ima crvenkasto-narančasto-svijetlo smeđe krzno – jedina je takve boje. Od kada nema Zubi, uvijek je sama. Mislimo da su i gnijezdo dijelile, jer su se uvijek skupa spuštale sa istog stabla.

NERA – IMPOSTERICA – je Zubina seka. Izgleda identično poput svoje seke Zubi. Nadimak Imposterica je dobila zbog toga, jer nas je često puta pokušavala prevariti, pretvarajući se da je Zubi, ne bi li dobila hranu koju smo svaki dan posebno pripremili za Zubi, na način da smo je samljeli i dovoljno usitnili, da bi Zubi mogla jesti.

NAMI NIMI – prelijepa crna vjeverica poput mame Blackie. Izgledom i ponašanjem najviše podsjeća na mamu, od svih njezinih braće i sestara. Penje se po nama, jede nam iz krila, vesela je i razigrana. Za životnog partnera odabrala je Richija.

MIRKO – prelijepi mladi crni vjeverac. Pitom, drag i razigran. Još uvijek traži svoje mjesto u društvo. Najčešće se druži sa Kokolinom i Sivkom Felkicom.

MICHI RICHI – sin Richija i Nami Nimi. Preslatki bebac vjeverac crvenkasto smeđe boje poput tate. Družio se s nama par mjeseci i uzimao nam hranu iz ruke. Nestao je u Prosincu 2022.

BOŠKO – vrlo poseban vjeverac skroz sive boje, prelijepog kitnjastog repa. Bio je pitom i rado nam je dolazio. Družio se s nama oko godinu dana i tada je nestao.

BEBAC HRABRIĆ – najhrabriji bebac vjeverac kojeg smo vidjeli. Crvenkasto smeđe boje, poput mame Gricke. Uvijek je bio u društvu Blackie i drugih starijih vjeverica, koje su ga stalno tukle i tjerale, ali on se nije dao smesti i hrabro im se suprotstavljao te se stalno vraćao. Imao je vrlo poseban karakter, koji se na vidi svaki dan. U prosincu 2021. smo ga zadnji put vidjeli.

BEBA GRICKA – još jedna preslatka beba, boje i ponašanja poput njezinog brata Bebca Hrabrića. Nestala je otprilike kada i njezin brat.

BLACKIENA DJEČICA – puno raznih bebaca, koji su bili s nama svega po par mjeseci, pa im nismo stigli ni dati imena. Blackie rodi 2x godišnje po petoro bebaca. Većina njih jednostavno nestane. Neki bivaju pojedeni od strane predatora, dok se drugi odsele negdje.

GINGER JUNIOR – prvi Gingerov sin. Narančasto-sivkastog izgleda poput tate! Bio je s nama oko 6 mjeseci i onda je nastao.

GINGER MAMA I DJEČICA – nježna, krhka vjeverica narančaste boje, slična Gingeru. Vjerujemo da su nju i Gingera skupa donijeli iz nekih sjevernih krajeva Europe.

Kada je vrijeme parenja, osim sa Blackie, Ginger se pari i sa njom, ali ne provodi sa njom vrijeme, kao što ga provodi sa Blackie.

Ona bude na Bellevue-u. Prošlog ljeta je došla na Galijot k nama sa prekrasne tri Ginger bebe, bili su s nama par mjeseci i nakon toga nestali. Pretpostavljamo da su se vratili na Bellevue.

MINI SHINY – neprežaljena, predraga i umiljata vjeverica tamno smeđe boje poput mame Shiny. Bila je hrabra, pitoma i rado se družila sa nama. Voljela se maziti, bila je jako hrabra i rado sjedila u krilu i jela. Nije navršila ni godinu dana, kada ju je usmrtio pas. Ona je prva vjeverica koju smo sahranili.

4. BANDA KOD VJEŽBALIŠTA

MAYA GINGER – fotomodel! Posebna ljepotica crvenkasto smeđe boje, koja se voli slikati. Jako je oprezna i plaha, ali kada je potrebno vrlo je hrabra i brza. Vidjeli smo ju kako napada vrane u nastojanju da sačuva svoju hranu. Uveseljava nas već drugu godinu za redom.

MRKVICA – izgledom podsjeća na vjeverice iz Njemačke, jer je skroz narančasto-crvene boje. Ima prelijep kitnjasti rep. Uglavnom solira, i ponekad se druži sa Mayom Ginger, jer dijele teritorij. Vrlo je plaha i treba joj puno vremena da se oduči doći po hranu. Jako je posebna. Stara je oko godinu dana.

GRICKO – je uistinu poseban vjeverac crne boje. Dobio je ime po tome, što kad je bio mali, volio je ugristi za prst. To nije radio zlonamjerno. Vjeverice kada žele iskazati svoju zahvalnost, povjerenje i privrženost rade to na način da vam nježno gricnu ili poližu prst. No, Gricko je svoje iskazivanje ljubavi odveo na novi nivo – njemu se to sviđalo raditi i baš je tražio da gricne prst. U međuvremenu, je izrastao u prelijepog alfa vjeverca, koji polako preuzima Kokijev teritorij, budući da Kokija više nema.

SIVKA – bila je naša draga šumska prijateljica s kojom smo se rado družili. Bila je tamno smeđe i tamno sive boje. Dvije godine je donosila puno radosti u naše živote, sve dok nije stradala od strane psa, puštenog da trči po naselju bez povodca. Sahranili smo ju pokraj njezinih sestrica.

DJEČICA MAYE GINGER I SIVKE – mnogo preslatkih malih vjeverica, koje napuste teritorij nakon što navrše 5-6 mjeseci.  

5. BANDA KOD BELLEVUE-a.

GRICKA – vjeverica crvenkasto smeđe boje, koja zauzima dva teritorija – jedan na ulazu u Galijot, a drugi na ulazu u Bellevue. Jedna je od naših prvih šumskih prijatelja i prijateljica. Posebna je po tome, da osim što nam jede u krilu, hoće se zavući i u džep od jakne. Jednom prigodom mi se popela na nogu i pokušavala otkinuti komad tajice, jer joj se sviđao materijal pogodan za izgradnju gnijezda!

GRICKINA DJEČICA – zovemo ih „Grickići“. Dva dečka i jedna cura. Dvoje su izgledom na mamu – crvenkasto smeđe boje, dok je treći tamno smeđi.

GINO – druži se sa malim Grickićima na Bellevue. On je narančaste boje, poput tate Gingera.