Drevna vedska astrologija (stranice u izradi)

Vedska astrologija

Ganesh

Jyotish je kovanica od dvije sanskrtske riječi: Jyoti = Svjetlo i Išvara = Stvaratelj (dio boga koji stvara), tako da se može prevoditi kao Stvaratelj Svjetla ili kao Božansko Svjetlo. U svakom slučaju, sam naziv oslikava istinsko značenje Jyotiša – osvjetljava nam put do prosvjetljenja.

Jyotish vuče svoje korijenje iz davnih vremena, koja su postojala još i mnogo prije Veda… Mudrost Jyotisha koristili su i indijski mudraci/vidioci (Rišiji), koji su prije 6.000 godina proučavali način na koji je čovjekov život povezan s prirodnim ritmovima i kretanjima nebeskih tijela.

U pitanju je prije svega duhovna disciplina, čiji simbolički prikaz se ogleda u promatranju prostornih i uzročno posljedičnih odnosa u Univerzumu, ljudskom tijelu, umu i ponašanju. Taj simbolički prikaz objašnjen je matematičkim obrascima i formulama, korelativnošću međusobnog odnosa planeta, fiksnih zvijezda i ostalih astronomskih pojava. Kao takav, Jyotish je postao dio Veda (najstarijih svetih spisa); točnije pripada Vedangi koja je dio Veda i služi za njihovo pravilno izvođenje.

Naša budućnost nije predodređena, ona je samo naznačena, vjerojatna. Hoće li se ili neće očitovati ovisi o nama samima.

Namaste