Ned. ruj 24th, 2023

Deveta tajna

Tajna slobode

Kako živjeti u harmoniji i slobodi?

Energija Ketua i usklađivanje s njom

Tajnom slobode vlada Ketu (Sanskrtski naziv za južni mjesečev čvor). Ketu je utjelovljenje transcendentnosti. On je kozmičko načelo Mokše (duhovnog oslobođenja), prosvjetljenja, duhovnih uvida i pronicanja u tajne.

Ketu stvara pomračinu Sunca. Kao takav on može napraviti sjenku na našem egu i pomoći osobi da jasnije vidi svoje istinsko Jastvo. Kada je Sunce prejako ne možemo gledati u njega. No, kada je pomračeno vidimo njegovu aureolu koja je inače nevidljiva. Na taj način vidimo sve što je inače skriveno – otkrivamo tajne!

Što je to sloboda?

Sloboda je pojam koji možemo podijeliti u 3 kategorije

 1. Fizička sloboda – odnosi se na slobodu kretanja i fizički odnos nekoga/nečega prema nama.

 2. Psihička sloboda – ona je odraz našeg psihičkog stanja. Nju možemo podijeliti na emocionalnu i mentalnu slobodu. Odnosi se na slobodu izražavanja naših istinskih osjećaja, te na naš način razmišljanja (obrasci po kojima živimo, predodžbe, stavovi itd.) i izražavanja tih misli.

 3. Duhovna sloboda – je stanje duha, ne oslobođenost od nečega, nego osjećaj slobode. Duhovna sloboda je najvažnija sloboda, jer je ona temelj za prethodne dvije. Samo čovjek koji ima duhovnu slobodu je istinski slobodan, sve ostalo je samo iluzija. Glavni cilj Jyotisha je oslobođenje ili Mokša. Osloboditi se znači izaći iz kruga Samsare – kruga želja i patnje. To se još naziva stanjem prosvjetljenja, kada božanska svijest ispuni naše cijelo biće.

Što to znači biti slobodna/an?

Da li biti slobodan/a znači sloboda od nečega ili sloboda za nešto? Što to znači biti totalno slobodan/a?

Kada se nečega oslobodimo, npr. patnje, straha, neke osobe, situacije i sl., možemo li reći da smo tada slobodni? Uzmimo za primjer oslobađanje od zamjeranja – nije sloboda od zamjeranja samo jedna reakcija, do koje smo došli analiziranjem i odlukom o njezinom odbacivanju, jer smo uvidjeli da nam zamjeranje više ne služi, da nije svrhovito? Ili npr. odlučimo se za negativan stav prema nekom duhovnom ili političkom vođi, koji obećava slobodu kao posljedicu discipline ili revolucije – da li je razumsko i logičko odlučivanje sloboda?

Kada kažemo da smo slobodni od bilo čega, to je jedna reakcija, promjena stava, međutim to nije sloboda.

Buntovništvo je također dobar primjer. Samo po sebi ono ima svoju svrhu i dobro je, ali pobuna nije sloboda. Sloboda nije oslobođenost ni od nečega, niti za nešto.

Sloboda se ne postiže uz pomoć htjenja, želje ili stremljenja, niti se postiže na način da stvorimo sebi sliku o onome što mi smatramo slobodom.

Totalna sloboda je bezbrižno stanje duha, bez okova vremena, bez predodređenosti i bez potrebe za sigurnosti. Ona se nalazi izvan prostora u kojem se nalazi svijet. Da bismo pronašli taj prostor moramo zaroniti duboko u sebe!

Izazov devete tajne i usklađivanje s energijom Ketua

Daj si vremena i odgovori na sljedeća pitanja u miru.

Ovo nije klasični test, već pitanja za razmišljanje. Ako sa lakoćom možeš iskreno odgovoriti na sva pitanja znači da si poprilično usklađen sa energijom Ketua.

Odgovori na ova pitanja ujedno su i naputci za usklađivanje.

 1. Da li je veća sloboda da budeš ono što još uvijek nisi ili je veća sloboda da izražavaš ono što jesi sada?
 2. Ako si moraš nešto dokazati da možeš ili ne možeš, da li si onda uopće slobodan/a od toga?
 3. I zašto bi morala/o biti od svega slobodan? Nije li to onda vezanost za slobodu?
 4. Da li je moguće uopće biti slobodna/an od svega?
 5. Želiš li biti slobodna/an?
 6. Smatraš li se slobodnom osobom?
 7. Imaš li potrebu dokazivati sloju slobodu?
 8. Što za tebe znači sloboda?
 9. Da li si kada čula/o za prosvijetljene? Ako da, što to znači za tebe?
 10. Razmišljaš li kada o prosvjetljenju? Ako ne, zašto ne?
 11. Smatraš li se samostalnom i neovisnom osobom?
 12. Što za tebe znači samostalnost, a što neovisnost?
 13. Smatraš li se osviještenom osobom?
 14. Nedostaje li ti što da bi bila/o slobodna/an? Ako da, što?

Koraci za usklađivanje sa energijom Ketua:

Ovdje su navedene najosnovnije pozitivne i negativne značajke kozmičkog načela, zatim dan u kojem najjače možemo djelovati na to načelo, boje koje smiruju ili jačaju, baš kao i mirisi i dragi kamen, te yantre i zvuk za harmoniziranje.

Yantra je vizualni oblik, koji u sebi sadrži energiju određenog kozmičkog načela, i ima harmonizirajući utjecaj na njega.

Zvuk, odnosno Bija mantra ili korijenski zvuk kozmičkog načela, također ima harmonizirajući učinak na kozmičko načelo. Bija mantra nema nikakvo značenje, važna je vibracija zvuka koje proizvodi. Ona se izgovara na način da duboko udahnemo, kratko izgovorimo zvuk, sa tim da polako izdišući izgovaramo posljednji vibrirajući glas MMMMMMM. Najbolje je ponoviti 27 puta.

Kada želimo ublažiti ili pojačati efekte kozmičkog načela, najefikasnije je da gledamo u Yantru dok izgovaramo zvuk.

KETU

Pozitivne značajke Daje oslobođenje, duhovne uvide, točnost, brzinu, prodornost, sposobnost pronicanja u tajne, smisao za matematiku i kompjutere.
Negativne značajke Pomračuje osjećaj identiteta, izaziva sumnje, manjak samopouzdanja, izaziva osjećaj manje vrijednosti, dovodi do fanatizma, megalomanije, izaziva paniku, užas, nemir.
Dijelovi tijela na koji utječe Živčani sustav i kralježnica
Bolesti Zračenja, meningitis, ilegalne i/ili loše sprovedene operacije, iznenadne, neočekivane i nejasne bolesti, masovne katastrofe, ratovi i katastrofalne posljedice rata.
Dan u tjednu Utorak
Boja za jačanje Siva
Boja za smirivanje Žuta
Miris Kamfor
Zvuk KEM
Drago kamenje Mačje oko
Yantra

Ganesha Yantra>

Ketu