Problemi sa tjelesnom težinom

mrsavljenje-slika-1

Ovisnost je tjelesna i psihološka zavisnost o navici. Kada smo ovisni o nečemu mi se posvetimo toj navici.

Ljudi podsvijesno pokušavaju zadovoljiti svoje najdublje potrebe na najbolji način koji znaju. Ponekad to uključuje pušenje, naglo dobivanje ili gubljenje kilograma, alkohol, droge i sl.

Kao hipnoterapeuti mi re-educiramo i osnažujemo klijente da pronađu bolje načine za zadovoljavanje svojih najdubljih potreba.

Program mršavljenja ili dobivanja kilograma sastoji se od tri seanse za redom + autohipnozes + seanse 1x tjedno u naredna 2 mjeseca:

 1. Inicijalni intervju + hipnoterapija (90 minuta) + laserska akupunktura – 1. dan
 2. Hipnoterapija (45-60 minuta) + laserska akupunktura – 2. dan
 3. Hipnoterapija (45-60 minuta) + laserska akupunktura – 3. dan
 4. Tjedan dana “domaće zadaće” u obliku autohipnoze na CD-u.
 5. Savjetovanje/razgovor/hipnoterapija (30-60 minuta) + laserska akupunktura – jednom tjedno u naredna dva mjeseca.

Fundamentalni uzroci poremećaja prehrane

Ako izuzmemo zdravstveno-tjelesne smetnje poput hormonalnih disbalansa, problema sa štitnjačom, nepravilnog rada limfnog sustava i sl. temeljni uzroci pretilosti i prejedanja ili anoreksije i bulimije su:

 1. seksualno zlostavljanje u djetinjstvu,
 2. adolescentna trauma,
 3. emotionalna zanemarenost u djetinjstvu,
 4. odsustvno emocionalnog oduška,
 5. traumatske situacije oko jedenja u djetinjstvu,
 6. nesretan brak,
 7. nerazvijene sposobnosti suočavanja sa problemima u odrasloj dobi,
 8. opsjednutost sa kontrolom,
 9. strah od gubitka kontrole.

Transpersonalna perspektiva ovisnosti

mrsavljenje-slika-2

Iz transpersonalne perspektive, oporavak od ovisnosti postaje duhovan proces koji vodi osjećaju unutarnje cjelovitosti i jedinstva. Ova iscjeljujuća perspektiva je primjenjiva na bilo koju ovisnost: droga, hrana, seks, veze, kockanje i dr. Christina Grof (1993) u svojoj knjizi The Thirst for Wholeness: Attachment, Addiction, and the Spiritual Path (Žeđ za cjelovitošću: vezanost, ovisnost i duhovni put) navodi: “Ako počnemo gasiti svoju žeđ sa iskustvom Boga umjesto naših ovisnosti, s vremenom ćemo spoznati zadovoljstvo za kojim dugo žudimo.”

Iz transpersonalne perspektive, ovisnost postaje proces u kojem osobnost ili ego-identificirana svijest se okreće od svoje prave duhovne prirode i postaje vezana za svjetovne stvari. Točnije, ovisnost vezuje želju za određeno ponašanje, stvar i/ili osobu pri čemu tjera osobu da robuje toj želji. Objekti vezanosti postaju glavne preokupacije i opsesije; počinju vladati našim životom. U tom smislu, svi smo mi ovisni o nečemu, jer proces vezanosti za želju je temelj svih ovisnosti, bilo to o alkoholu, drogama, idejama, poslu, odnosima, seksu, raspoloženjima, moći, fantazijama i mnogim drugim stvarima.

U transpersonalnoj hipnoterapiji koristimo pristup pomoću kojeg re-educiramo i osmažujemo naše klijente da pronađu bolje načine za zadovoljavanje svojih najdubljih potreba.

Pomažemo im da spoznaju što to čine da blokiraju svoje osjećaje i unutarnju povezanost sa Izvorom života.