Oporavak od zlostavljanja

Što je STS (sindrom traume silovanja)?

Sindrom trauma silovanja (STS) je oblik psihološke traume doživljen kod žrtava silovanja koji sadržava niz poremećaja na području tijela, emocija, kognitivnih karakteristika, ponašanja i interpersonalnih obilježja. Tu teoriju prvi put su opisale psihijatrica Ann Wolbert Burgess i sociologinja Lynda Lytle Holmstrom 1974 godine.

STS opisuje skupinu fizičkih i psihičkih znakova , simptoma i reakcija uobičajenih kod većine žrtava silovanja, za vrijeme silovanja, odmah poslije, te mjesece i godine nakon silovanja. STS je također utro put za razmatranje posttraumatskom stresnog poremećaja (PTSP), koji točno opisuje posljedice ozbiljnog šoka i traume. STS i PTSP se preklapaju, međutim, svaki simptom zasebno može imati razarajući učinak na žrtve silovanja.

Što je to iscjeljivanje silovanih žena i kako to izgleda?

Iscjeljivanje traume silovanja i seksualnih disfunkcija, emocionalnih trauma, strahova, bolnog seksualnog odnosa, nedostatka seksualnog samopouzdanja, emocionalan oporavak od seksualnog nasilja i napada, i drugih problema uzrokovanih stresom i traumom. Seksualna terapeutkinja-iscjeliteljica savjetuje i iscjeljuje pomoću različitih tehnika (razgovorom, theta iscjeljivanjem, homeopatijom, transpersonalnom terapijom, aromaterapijom, plesnom terapijom), kojima pomaže klijenticama u prevladavanju problema, te u vraćanju užitka u aktivnom seksualnom životu.

Nisi sama – svaka šesta žena i svaki trideset i treći muškarac su žrtve silovanja.
Silovanje nije tvoja krivica! Samookrivljavanje je uobičajena reakcija.

Žrtve silovanja imaju tendenciju da se osjećaju odgovornima za silovanje. To nije istina – jedina odgovorna osoba za silovanje je silovatelj.

Podsjeti se da svaka osoba različito reagira na seksualni napad – i da su svi ti osjećaji, od depresije, poniženja, straha, zbunjenosti, ljutnje, ukočenosti, krivnje i srama, iako neugodni, normalni su. Potrebno je vrijeme da se ponovo izgradi povjerenje u druge ljude. Silovanje razbija osjećaj povjerenja i nije lagano povratiti ga – kao i svemu ostalom potrebno je vrijeme.

Prijave se vrše putem e-maila conny.peto.denes@gmail.com , gdje obavezno navedite:

  • Ime i prezime,
  • Datum, vrijeme i mjesto rođenja,
  • Mjesto stanovanja,
  • Kontakt mobitel (ili telefon) ili e-mail adresu,
  • Kratki opis problema.

http://harmony-center.wix.com/rape-women-healing#