Ayurveda

4b - Ayurveda - slika 2 - align right - kod Savjetovanje traje....
Ayurveda
, ili originalno znanost o zdravlju, je stara koliko i ljudska rasa. “Ayurveda” je Sanskritska riječ koja u prijevodu znači “znanost o životu”. [Ayur – život & Veda – znanost]. Pisani zapisi ovog kompletnog sustava prirodne zdravstvene njege je star preko 5.000 godina. Od generacije do generacije mudraci i liječnici su nanovo otkrivali ovu bezvremensku mudrost o zdravlju.

Život treba uskladiti sa zakonima prirode. To je jedini naglasak u Ayurvedi. Ayurveda nije samo medicina, ali već u svoje djelovanje uzima i druge nauke poput Jyotisha (vedska astrologija), Mantra, Anusthan, Yagya, Yoga i Gandharva Veda.

Ayurveda shvaća filozofiju drevne indijske medicine sa dublje perspektive, koja uzima u obzir položaj zvijezda, okoliš i druge uvijete koje utječu na život. Maharishi Ayurveda govori o kolektivnom zdravlju i društvu i narodu slobodnom od bolesti.

Panchamahabhuta siddhanta (princip)

Tijelo je sačinjeno od 5 osnovnoh elemenata ili Mahabhuti – Prithvi (zemlja), Aapa (voda), Agni (vatra), Vayu (zrak), Akasha (prostor). Kada je ravnoteža Mahabhutas u tijelu poremećena čovjek obolijeva.

Tridosha siddhanta (princip)

Vata, pitta & kapha su 3 osn
ovna čimbenika fiziologije u Ayurvedi, koji u stanju ravnoteže su odgovorni za održavanje normalnih funkcija u tijelu. Kada su u neravnoteži stvaraju bolest. Prema njihovim individualnim svojstvima njihov poremećaj se povećava ili smanjuje.

Prakriti (tjelesna konstitucija)5 Uvodna centar dno 3 - Opatija 2013

Svaki psihosomatski temperament ili tjelesna konstitucija pojedinca je određen sa te tri doše u vrijeme začeća. Kada se embrio formira tjelesna konstitucija ili prakriti je određena. Postoje 7 osnovnih konstitucija prema Ayurvedi: Vata, Pitta, Kapha, Vatapitta, Pittakapha, Kaphavata, Vatapittakapha. Svaka pojedinačna konstitucija ima svoju osobnu ravnotežu Vate – Pitte – Kaphe. Ravnoteža VPK je prirodni poredak.

Tko sve treba Ayurvedski tretman?

Ayurveda se primjenjuje na svim zdravim i bolesnim ljudima. U Ayurvedi se kaže:
Swasthassya swasthya rak
shanam !

Aturasya vikar pramashan cha !!

U Ayurvedi oni koji su zdravi gleda se kako da im se produlji život, a oni koji su bolesni kako da ozdrave, tako da svatko treba ayurvedski tretman.

Cilj ovog sustava je prevencija bolesti, iscjeljenje bolesnosti i očuvanje života. Možemo to sumirati:

 • Očuvanje zdravlja i produženje života (“Swasthyas swasthya rakshanam”)
 • Eliminacija bolesti i disfunkcionalnosti tijela (“Aturasya vikar prashamanamcha”)

Ayurvedski tretman trebaju:

 • Svi koji žele prevenciju, revitalizaciju, pomlađivanje.
 • Svi koji trebaju smanjenje stresa i jačanje imunog sustava.
 • Svi koji imaju problema sa poremećajima autonomnog živčanog sustava poput: nesanice, nemira, strahova, paničnih napada, kronične iscrpljenosti, stresa, migrene, glavobolje.
 • Svi koji imaju problema sa ginekološkim poremećajima poput: menstrualnih problema, problema u menopauzi.
 • Svi koji imaju problema sa kardiovaskularnim poremećajima poput: visokog tlaka, slabog srca, živčanim po
  remećajima srca, tahikardijom, cirkulacijom krvi.
 • Svi koji imaju problema sa poremećajima probavnog trakta poput: začepljenja, kroničnog proljeva, alergije na hranu, kroničnog gastritisa, želučanih ulkusa, sindrom iritabilnog crijeva, hemoroida.
 • Svi koji imaju problema sa respiratornim bolestima poput: sinusitisa, kroničnog bronhitisa, bronhijalne asthme, peludne groznice.
 • Svi koji imaju problema sa metaboličkim poremećajima poput: povišenom razinom masnoća u krvi i mokraćne kiseline (visoki kolesterol i trigliceridi), te diabetesmellitis.
 • Svi koji imaju problema sa poremećajima u zglobovima i kostima poput: kronične boli, mišićne napetosti, ograničenog kretanja, reumatičkih oboljenja.
 • Svi koji imaju problema sa kožnim bolestima poput: neurodermatitisa, psorijaze, ekcema.

Kako izgleda ayurvedsko savjetovanje sa Dr. Adwaitom Tripathi?

Savjetovanje traje 30-45 minuta i sastoji se od sveobuhvatnog ispitivanja s ciljem razotkrivanja uzroka onoga što osoAdwaitbu muči. Ayurvedska dijagnostika se sastoji od kombinacija povijesti bolesti, pregleda pulsa, jezika i tijela što pomaže u razotkrivanju faktora koji stvaraju bolest. Često se klijent žali na više simptoma. Umjesto davanja lijeka za svaki simptom, Adwait dijagnosticira i tretira fundamentalnu neravnotežu koja je odgovorna za sve simptome.

U Ayurvedi, bolest se uvijek promatra kao neravnoteža u doša sustavu. Dijagnostički proces teži ka otkrivanju koje doše imaju smanjenu aktivnost, a koje preveliku. Ayurveda uglavnom nudi tri vrste tretmana – kroz Ayurvedske lijekove, dijetu i kontrolirani životni stil, te panča karmu. Ayurvedski lijekovi uglavnom su načinjeni od pudera, tableta, esencijalnih ulja i dr., koji su pripravljeni od biljaka i minerala. Pancha karma se sastoji od raznih ayurvedskih terapija uključujući detoksikaciju, terapijsko čišćenje i regeneraciju tijela, tretmani za razna kronična stanja.

Prijave se vrše putem e-maila conny.peto.denes@gmail.com , gdje obavezno navedite:

 • Ime i prezime,
 • Datum, vrijeme i mjesto rođenja,
 • Mjesto stanovanja,
 • Kontakt mobitel (ili telefon) ili e-mail adresu,
 • Kratki opis problema.

Pogledajte više na: http://www.holistic-cures.eu

4c - Ayurveda - na dno centrirana