Aromaterapija

Aromaterapija ili umijeće nježnog iscjeljivanja je grana komplementarne medicine koja se koristi za očuvanje zdravlja (preventivno) i održavanje psihofizičke ravnoteže čovjeka.

AromaterapijaAromaterapija je drevni način liječenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja i drugih aromatskih sastojaka sa ciljem promjene raspoloženja, kognitivnih funkcija i zdravlja.

Njome su se koristili iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, a na njoj je gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta prije oko 5000 god. Kao sastavni dio Ayurvede – drevne indijske medicine – koristi se tisućama godina.

Aromaterapiju poznavali su i Grci i Rimljani, a u srednjem vijeku pomagala je u sprečavanju zaraze, posebice kada je vladala kuga.

Termin “Aromaterapija” skovao je Rene Maurice Gattefosse in 1928. On je koristio tu riječ da implicira terapeutsku upotrebu aromatskih supstanci (esencijalnih ulja). Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) sa upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh (energiju).

Najčešći oblik aromaterapije jest terapija dodirom. Ta metoda kombinira fizičke i emocionalne učinke nježne masaže s ljekovitim i psihoterapijskim značajkama esencija biljaka. Ne samo da smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, aromaterapija čak uspješno liječi sve manje poremećaje. Primjerice, masaža eteričnim uljima posebno je djelotvorna u liječenju problema s kojima se susreću žene, kao što su PMS, poremećaji u menopauzi, bolovi u mišićima i sl. Također, uporaba mirisnih lampica može olakšati blaže oblike tjeskobe i depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne tegobe, glavobolje i dr.

Psihoaromaterapija nastoji udružiti fiziološke učinke eteričnog ulja, na središnji živčani sustav, sa subjektivnom reakcijom na mirise svake osobe.

Svima je poznato da se ljudi prepoznaju i privlače preko mirisa, kao što je i poznato da određeni mirisi u nama bude ugodu ili neugodnu, te bude sjećanja… Istina je da mirise koje jednom osjetimo gotovo nikad ne zaboravljamo upravo zbog njihove sposobnosti da uzburkaju naše emocije. Npr. miris pite od jabuka, može nas svaki put vratiti u djetinjstvo.

Zašto je tome tako?

Mirisne molekule (eteričnih ulja) prodiru duboko u limbički sustav, u kojem su pohranjene sve naše emocije, sjećanja i sve što spada u domenu podsvjesnog. Limbički sustav, unutar mozga, aktivira hipofizu (najznačajnija endokrina žlijezda, koju zovu sjedištem hormona) i hipotalamus (dio mozga koji nadzire rad vegetativnog živčanog sustava i preko hipofize rad endokrinog sustava), nakon čega slijedi niz emocija povezanih sa duboko pohranjenim sjećanjem…

Upravo zbog te duboke povezanosti između mirisnih živaca i emocija, može se istaknuti velika vrijednost i važnost s kojom mirisi utječu na naše emocije. I baš zbog toga, može se reći kako mirisne molekule mogu brzo i učinkovito doprijeti do naše podsvijesti i smiriti ili stimulirati određene emocionalne i mentalne reakcije.

Na taj način aromaterapija može biti od velike pomoći kod transformacije, smirivanja i stimuliranja emocionalnih, mentalnih i seksualnih reakcija, zbog svojeg učinkovitog sedativnog, stimulirajućeg i afrodizijačkog djelovanja. Ovo se posebno pokazalo učinkovito kod smirivanja emocija ljutnje, bijesa, straha, depresije, tuge, napetosti, razdražljivosti, impotencije i frigidnosti.